شوید خشک ( Dill )
شوید خشک از محبوبترین و پر استفاده ترین سبزیجات در غذاهای ایرانی می باشد. شوید، گیاهی یکساله یا دو ساله از خانواده (Apiaceae) است و میوه و برگ خشک آن برای چاشنی غذاها استفاده می شود. برگ های آن بسیار شبیه به رازیانه اما با عطری کاملا متفاوت می باشند. شوید بومی کشورهای مدیترانه و جنوب شرقی اروپا است، این گیاه اکنون به طور گسترده در ایران، اروپا، هند و آمریکای شمالی کشت می شود. ارتفاع آن به 60 تا 75 سانتی متر می رسد. شوید به صورت تازه و یا خشک در انواع غذاها استفاده می شود. برگ و دانه شوید سرشار از انواع ویتامین ها و آنتی اکسیدان می باشد همچنین شوید گیاهی با طبع گرم و خشک و ضد چربی است.
می توانید شوید خشک دزفول رو با بهترین کیفیت از فروشگاه محصولات غذایی ملاقات تهیه کنید.
نحوه کاشت بذر شوید:
جهت کاشت بذر شویدباید دو هفته قبل از پایان زمستان بذر شوید را در خاک غنی که از قبل با کود شخم زده شده، در عمق نیم سانتی متری و در ردیف های که فاصله آن بین 45 تا 60 سانتی متر است بکارید. طریقه دیگر که برای کاشت شوید معمولا استفاده می شود بدین صورت است که بذرها را در بستر خاک پخش کرده و با شن کش دانه ها را به آرامی به داخل خاک هدایت می کنند. بعد از 10 الی 14 روز گیاهان سبز می شوند، بعد از آن گیاهان 10 تا 14 روز دیگر به خوبی رشد می کنند. سپس آنها را به گونه ای وجین کنید که فاصله 30 تا 45 سانتی متری آن حفظ شود. برای داشتن شوید جوان در طول تابستان می توانید هر چند هفته یکبار بذر شوید را در بین بوته ها بکارید. بین کاشت شوید در بهار و پاییز تفاوت های زیادی وجود دارد ، شوید از جمله سبزیجاتی است که از سرما و یخبندان نمی هراسد. بلکه در کاشت قبل از زمستان به بهترین شکل رشد می کند. انواع سبزیجات در دزفول به دلیل داشتن خاک حاصلخیز بسیار کشت می شوند و از کیفیت بسیار بالای برخوردار می باشند. شوید نیز در اواسط زمستان به وفور در دزفول برداشت می شود که شوید خشک از همین محصول تهیه می شود.
روش خشک کردن شوید:
در مرحله اول باید بهترین شوید دست چین شده از مزارع جمع آوری شود و بعد از پاک کردن و شستن آن به مرحله خشک کردن شوید تازه می رسیم. خشک کردن شوید می تواند به صورت سنتی و یا صنعتی انجام شود. خشک کردن آن به صورت سنتی باید در اصطلاح ( سایه خشک ) باشد تا عطر و کیفیت شوید حفظ شود در غیر آن صورت اگر در آفتاب خشک شود رنگ و طعم آن تغییر می کند. پس باید شوید را در سایه گذاشت و با یک پنکه آن را خشک کرد. در روش صنعتی نیز با استفاده از دستگاه های خشک کن که دارای طبقه های متعددی هستند و هوای گرم در آنها جریان دارد شوید را خشک می کنند که نسبت به طریقه سنتی مقداری دارای رنگ متفاوت است.
انواع خواص شوید:
روغن شوید برای پوست:
روغن شوید به علت عرقی که در ترکیبات آن موجود است،موجب ایجاد سبکی ، حذف آب اضافی، مواد سمی و نمک ، کاهش فشار خون و تورم پوست می شود. تعریق در زمان های عادی نشانه سلامت بدن است. روغن شوید به علت وجود ویتامین ث و آنتی اکسیدان ها موجب کاهش آسیب های رادیکال های آزاد روی پوست شده و کشسانی پوست را حفظ و از پیری زودرس و چین و چروک جلوگیری می کند.
آنتی اکسیدان فراوان:
برگ و دانه شوید دارای خواص بسیار مفیدی می باشند و همچنین سرشار از آنتی اکسیدان های، فلاونوئیدها و ترپنوئیدها هستند این ترکیبات می توانند به ارتقاء سلامت مغز و کاهش خطر سکته مغزی، بیماری های قلبی و برخی از انواع سرطان ها کمک کنند. روغن شوید حاوی این ترکیبات است که می تواند خطر بیماری های کبدی، قلبی، کلیوی و مغزی را کاهش دهد.
کاهش کلسترول خون:
در مقاله های متعددی بیان شده است که مصرف شوید باعث کاهش کلسترول خون می شود و برای بیمارانی که دارای چربی خون هستند توصیه می شود.
کاهش مشکلات گوارشی:
در گذشته به طور گسترده ای برای تسکین اختلالات گوارشی مانند: درد معده، سوءهاضمه و نفخ شکم، استفاده می شد و اعتقاد بر این است که آب شوید می تواند اثر آرام بخشی در این زمینه داشته باشد. عصاره آب اتانولی دانه شویـدترشحات معده و بویژه خطر زخم معده را کاهش می دهد و می تواند سلامت غشای مخاطی آن را حفظ کند.
دیابت:
طبق تحقیقات انجام شده مشخص شده است که عصاره شوید می تواند در درمان کاهش قند خون موثر باشد.
کبد:
از خواص شوید میتوان به دیوریتیک بودن آن اشاره کرد که سبب میشود، کبد راحتتر پاکسازی شده و در نتیجه کبد چرب و بسیاری از بیماریهای مرتبط با آن درمان شوند و همچنین عفونتهای ادراری بهخصوص در خانمها کاهش پیدا کند.
دیدگاه خود را بنویسید